(ВИДЕО) Еньовден в Карлово На 24 юни отбелязваме Еньовден – празникът на билкарите и знахарите. В Карлово млади момичета изпълниха традиционния за този ден ритуал „Еньова буля” и потопиха своите китки и венци от цветя и билки в мълчаната вода.
На Еньовден десетки жители на Карлово, а и гости, и туристи се събраха около Патевата къща, за да участват в традиционния ритуал за този ден от годината - Еньова буля. Всички вярват, че на 24 юни билките са по-лековити от всякога, а според народните предания от днес слънцето поема своя път към зимата.
Еньовден е голям празник, съизмерим с Коледа, Великден и Гергьовден, казват карловци. Хората от Розовата долина спазват традицията и стават рано сутрин, за да посрещнат слънцето и да се омият с мълчаната вода.
Петър Дамянов: "Празникът започва още от предната вечер, когато се прави мълчаната вода. Слага се медник с вода в средата на двора, всички булки топят своите китки, през цялото време на този обичай се мълчи, за да не се порочи лечението на билките от човешки глас. Оставя се на звездите, на другата сутрин още в ранни зори, преди слънцето да е изгряло, всички моми взимат кошници и отиват за билки, берат се 77 билки и половина, понеже има 77 болести познати, а тази половинката се бере за непознаните болести."
Малката Мария от село Каравелово влезе в ролята на помощница на Еньовата буля. Обича българския фолклор и се интересува от народните традиции и обичаи.
Мария: "Знам, че днес на Еньова буля се поднася мълчана вода."
По-възрастните също се включиха в празника – с напътствия и съвети по изпълнението на ритуалите.
Стефана Матева: "Момичетата се вълнуват на Еньовден, защото ходят сутрин преди слънце по роса боси да събират билки. Сутринта всяка мома си потопява китката в менчето с вода."
В смолянското крайгранично село Горна Арда момичетата и жените от клуб Хоро също пресъздадоха традиционното бране на билки, с които направиха пъстър Еньовски венец с лечебна сила.
Русанка Бодурова: "Този трепет и трептенето на слънцето с първите му лъчи, тази прекрасна зелена ливада с десетки, стотици билки лековити, които са омагьосани тази нощ от звездите – тържество на човешкия дух."
Виктория Асенова: "Особено сутрин, посрещането на изгрева – моментът е много специален, много магичен и човек не може да го разкаже, трябва просто да дойде тук и да го преживее."
Тази година Еньовден съвпадна и с фестивала на лавандулата в Карлово. Затова освен ритуала Еньова буля и мълчана вода, посетителите и туристите можеха да видят и ритуалното жънене на лавандулата. Реалната жътва ще започне след около две седмици.