90 годишна бивша преподавателка по математика от карловското село Васил Левски вече години наред помага на ученици от 4-ти до 12-ти клас, за да се справят по-лесно с предмета. Преди 34 години жената е била носител на най-голямото отличие в Пловдив област, присъждано от Съюза на математиците в България. След като завършила института за прогимназиални учители в Пловдив, Христина Масларска започнала работа в Мраченик.След това дълги години преподавала в Каравелово, Кърнаре и родното си село:
Христина Масларска: " Обичам си много математиката още когато съм била ученичка, баща ми и майка ми много смятаха даже наум и кандидатствах в Пловдив в института и ме приеха и майка беше сама, бях сирак и нямаше пукната пара но, направи заем...."
Досега Масларска е помогнала на стотици деца да повишат успеха си в училище, да участват в конкурси и олимпиади и да кандидатстват във висши учебни заведения. В момента преподава индивидуално на седем ученици:
Христина Масларска: "Все нови учебници, до 1-1.30 часа през нощта аз предварително решавам задачите, за да съм готова като дойдат те. Аз им казвам, че хубавия чертеж е половин решена задача".
Дванайсетокласникът Петко Петков се запалил по математиката след като започнал да идва при бившата учителка:
Петко Петков - ученик в 12-ти клас на СУ "Васил Левски": "Умее да представя например много сложна задача, която изглежда много трудна по много прост начин и на много лесни стъпки. Колкото повече задачи решавам, толкова по-добре се чувствам".
В дома си Масларска има всички нови учебници по математика от 4-ти до 12-ти клас. За да е спокойна, че учениците са усвоили материала преди да ги изпрати винаги ги изпитва:
Мария Петкова - ученичка в СУ "Васил Левски": "Това го прави от все сърце, толкова й се отдава, изключително всеотдаен човек за мен..."
Родителите посочиха, че доверяват децата си на бившата преподавателка да ги учи, защото е човек с голяма душа:
д-р Дориана Маринова - родител: "Знам, че тя ще научи децата на това, което е нужно независимо на колко години е.Тя е учител по душа и математик по призвание, така че с чиста съвест мога да довера стига да имаме повече деца на нея".
Най-голяма радост на Христина Масларска й носи успеха на децата, а нейната мечта е да бъде в добро здраве както досега, за да може да предаде знанията, които има на следващите поколения.