Национален инициативен комитет за честване на 200-годишнината от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев бе учреден в Карлово, съобщиха от пресцентъра на общината.
За председател на Националния инициативен комитет бе избран кметът на Карлово Емил Кабаиванов, а за заместници министъра на образованието и науката доц. Красимир Вълчев, ректора на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Атанас Герждиков и президента на Ротари клуб Карлово Петър Ламбрев. Секретар на националния комитет ще бъде зам.-кмета на Карлово Антон Минев.
С цел популяризиране делото и документалното наследство на най-големите български дарители братята Евлогий и Христо Георгиеви, в програмата за националното честване ще бъдат включени научни форуми, тематични изложби, ученически и младежки инициативи и състезания.
Всички предложения от институциите, представени в Националния инициативен комитет, ще бъдат конкретизирани на втора работна среща, насрочена за 21 февруари в СУ „Св. Климент Охридски”.