Българска търговско-промишлена палата организира официално откриване и тържествено освещаване на къща „Иван Грозев“, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. По време на откриването ще бъде представена експозиция за живота и дейността на карловския предприемач и индустриалец Иван Грозев.
Реконструкцията на къщата е извършена от БТТП, с подкрепата на общината, в съответствие с всички изисквания и норми за запазване на културно-историческите обекти. В двора на къщата ще се проведе благодарствен молебен и освещаване.
Иван Грозев е карловски предприемач и индустриалец, развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България.
Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград.
Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително, завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.
От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност, като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.