В Бухаловия хан, който е част от Етнографски комплекс „Старинно Карлово“, феята на лавандулата Мария Чолакова и зам-кметът Антон Минев откриха традиционния празник. Той се организира за седма година около Еньовден от Община Карлово. В него се вплитат обредност, традиция, съвремие и благодарност към природата и труда на стопаните, отглеждащи ароматното цвете, съобщиха от пресцентъра на Общината.
В двора на Бухалов хан прозвучаха прекрасните изпълнения на Екатерина Протопопова от балетно студио „Гранд фуете“ и Елизабет и Александър Ръмбъл от Детска фолклорна формация „Розова долина“. За малките гости бяха организирани арт ателиета с аниматор и снимки с Феята на лавандулата и Царицата на розата.
В Историческия музей в града, любителите на етерично-маслените култури имаха възможност да видят презентация за традициите в отглеждането на ароматните растения в Карловския край.
Кулминацията на празника е утре. От Общината напомниха, че всички изяви от Фестивала на етерично-маслените култури, които бяха предвидени да се проведат в парк „Стадиона“, ще се състоят на горното ниво на централния площад „20-ти юли“.