Карлово е домакин на младежкия обмен „Никога отново!“ по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Младежи от Българи, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Полша и Гърция обменят култура и познания по темата за Холокоста. Целта е да научат как активното българско гражданско общество е допринесло за спасяването на 48 000 български евреи по време на Втората световна война.
В следващите няколко дни, по време на работните сесии, предстои младежите да се запознаят с еврейската култура и история, с религиите по света и правата на човека, за да станат по-толерантни и отговорни млади граждани на Европа. Крайната цел на обмена е да насърчи толерантността и активното гражданство на младите хора, така че те да казват „Никога отново!“ на подобни нехуманни прояви като изтребването на над 6 милиона души, от които близо милион и половина деца по време на най-ужасният период в историята на човечеството- Холокоста.
Проектът се реализира от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, в партньорство с община Карлово и Младежкия център по време на честванията на 182 години от рождението на Васил Левски, защото първи той говори за равенство и зачитане правата на всекиму, „братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“, за „Свобода и Всекиму своето!“ и за равенство с другите европейски народи.
По време на престоя си младежите ще посетят Еврейския културен център и синагогата в Пловдив, както и централата на Фондация „Пловдив 2019“, за да се запознаят какво предлага Европейската столица на културата.