Цар Борис Трети е присъствал на празника. Елена Пулиева от известния възрожденски род, в който е и коренът на най-големите български дарители – братята Евлогий и Христо Георгиеви, е била Царица на розата в Карлово през 1930 година, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
На празника на маслодайното цвете е присъствал лично цар Борис Трети. В подкрепа на тези факти свидетелстват документи от личния архив на Иван Чонов и неговата кореспонденция с Христо Григоров – родственик на Елена Пулиева. В писмо от 1930 година на карловеца Георги Якимов /брат на Ганчо Якимов, кмет на града през 1918-1919 година/, Георги – розопроизводител, крупен търговец и собственик на Туристическо-пътническа агенция „Омния“, пише:

„Драгий Тинко, Пристигнахме благополучно. Моля, нареди Койчето фотографа да ми изпрати веднага всички снимки. Също нареди да ми се изпрати един хубав портрет от царица на розите – Г-ца Пулиева, облечена и украсена с рози. Веднага. Поздрав на всички Г. Якимов“. Писмото е изпратено от София и носи дата 10 юни 1930 година. Родственикът на Елена Пулиева потвърждава, че по фамилни данни именно тя е била царица на розата през 1930 година. Цар Борис е присъствал на празника в Карлово, а в архива на БНТ се пази видео лента от тогава.

Шест тематични витрини с автентични документи и снимки са подредени в момента в къща „Райно Попович“ в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“. Две от тях са етнографски, две – за 28-ми Стремски полк и две - посветени на розопроизводството, розобера и Царицата на маслодайното цвете в Карлово през далечната 1930 година.