Тържествата започнаха рано сутринта с възпроизвеждане на уникалния ритуал "Розобер" в розовите масиви край града. В ритуала участваха фолклорни колективи от района. Девойки и младежи облечени в народни носии демонстрираха беритбата на розов цвят, а гостите бяха посрещнати с обредни хлябове и китка от рози.

Празникът на розата е един най-забележителните празници в Община Карлово, посветен на красотата и на безценния символ на нашата страна - маслодайната роза. В празничния ден градът се изпълва с красота и настроение, танци и песни и с неустоимия аромат на нейно величество Розата. От розовите градини, празникът се пренесе на центъра в града, където Царицата на розата Миглена Мандраджиева благослови жителите и гостите на града като пожела здраве и берекет. Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов й връчи символа на Карлово златната роза, който тя трябва да пази в продължение на една година.

По време на празника стана ясно, че над 1500 розопроизводители ще бъдат подпомогнати по Ковиз мерките. Общата рамка на държавната помощ е 5 млн.лева. Земеделският министър Иван Иванов обсъди проблемите в бранша с народния представител Веска Ненчева и кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов. Иванов посочи, че държавата е разработила всички необходими механизми чрез структурите на Министерството на труда и социалната политика за набиране на работна ръка.

" Виждате, че на територията на страната има немалък брой украински бежанци, които са поканени да участвата на нашия пазар на труда и, ако те се включат разбира се добре дошли. Полагаме усилия сектора да стане конкурентно способен, за да може да даваме възнаграждения за совите работници", каза Иванов и добави, че след приключване на кампанията, ще започнат работни срещи с голям брой от розопроизводителите в страната за евентуални изменения в Закона за маслодайната роза.