Изложба с рисунки на деца от карловското училище "Райно Попович" предстои да бъде открита в Художествената градска галерия в края на седмицата. "Цвят и лист" ще представи труда на учениците от пети, шести и седми клас през учебната 2018/2019 година по предмета изобразително изкуство.
"Това е времето на моята първа среща с тези интересни и провокативни млади хора, на които се опитвам да споделя и преподам своите възторзи като уроци. Старая се да не ограничавам радостта и свободата при съзиданието на собствен свят, преживян през личен поглед. Техният свят ме изненада и учуди. Той е различен, наивен и незрял, но най-значимото е, че е възторжено честен, винаги много далеч от грозното, низкото и пошлото, свят без следа от зло", посочи за KarlovoPress.com преподавателят Румен Читов. Той подчерта, че именно тази констатация му е дала смелост да организира изложбата, за да покаже на жителите на община Карлово резултатът от труда на децата.
Изключителното в рисунките е, че в тях няма директна намеса на преподавателя, както и чуждо движение на четката върху ученическа творба. " В изложбата, с малко на брой изключения, отсъстват рисунки, които са прерисувани от визуални образци – репродукции или информация от Интернет", каза Читов и допълни, че често пъти се усмихва, дори се смее на някои пластически решения, но след миг на осъзнаване и потапяне в честността и експресията на директната чувствителност, характерна за емоционалния поглед на младия човек, той се чувства пречистен и много по-богат.
ЦВЯТ и ЛИСТ са атрибути за рисуване, но преди това са алюзия за щастието на пролетта, празника на младостта и надеждата, патоса на оптимизма и вярата, безкрая на мечтите, вечното и прекрасно начало на живота.
Изложбата ще бъде открита на 31-ви май от 13.30 часа в Художествената градска галерия в Карлово.