Ученици от училището носещо името на Апостола на свобода Васил Левски в
родния му град Карлово започват кампания за набиране на средства, които да послужат за ремонт на опасна сграда, намираща се в непосредствена близост до паметника на Левски. Сградата е собственост на църквата "Свети Николай" в града и е обявена за паметник на културата. Идеята да бъде реставрирана сградата се родила в часовете по програмата Учебна компания на Джуниър Ачийвмънт, в която учениците сами избират своя дейност, която да превърнат в реалност:
Даяна Михайлова - ученичка на СУ "Васил Левски" в Карлово: "Идеята беше тя да не бъде едно грозно петно от красивата картина на площада, на който се извисява и величествения паметник на Апостола..."
Ива Тонкова - ученичка на СУ "Васил Левски" в Карлово: "Ние се чувстваме
длъжни, някак си морално да съхраним неговото име, неговата дейност преди, защото това е име, което вече е в миналото, а ние сме сега, ние сме в
настоящето и трябва да работим за нашето бъдеще...."
Архиерейският наместник на Карловска духовна околия каза, че първоначално сградата се използвала за приемна къща, след това като детска градина, а преди да бъде затворена се е ползвала и от военните. Причината да не бъде ремонтирана дълги години е, че многократно се налагало да се изваждат нотариални актове за собственост. Църквата вече има готовност да стартира дейности по ремонта, но все още се изчаква разрешение на Националния институт за паметници на културата:
Свещеноиконом Марко - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия: "Направени са всички проучвания, проект как трябва да се извърши
ремонта и сме на една фаза на готовност, но винаги има нужда от помощ и е
важно, че ще вземат участие повече хора".
За да реализират изцяло идеята си учениците от карловското учиилище
планират редица инициативи, сред които изроботването на видеоклип, който
да се разпространи в страната и зад граница:
Даяна Михайлова: "Ние знаем, че има много българи това, че живеят в чужбина не означава, че не сабългари, ние знаем, че те милеят за родината си и искат да ни помогнат".
Средствата необходими за ремонта на сградата са в размер на около 250
хиляди лева. Идеята е да се превърне в приемна къща, в която да се
провеждат различни срещи, занимания и кръжоци по иконография.