„Всички артисти на село! Граждани! Бъдете готови за селските авангардисти!”, скандира манифестацията в центъра на Старо Железаре. Процесията в Хисарското село се предвожда от трактор, а девойки и младежи носят изписаните на ръка революционни лозунги. При по-внимателно вглеждане се забелязва, че облечените като работници и селяни не са българи. Те са полски ученици по изобразително изкуство от град Познан.
Манифестацията минава покрай селските дувари, изрисувани с портрети на известни световни личности в компанията на жители на Старо Железаре. От стените греят баба Велика с кралица Елизабет, Кольо Ловджията с Владимир Путин. Кънчо разговаря с Ангела Меркел, а неговата крава пасе заедно с Доналд Тръмп. Новият американски президент е герой и на друг сюжет – вози в трактора на бай Иван. Други известни двойки са Рангел и Людмила Живкова, Шабан и Уинстън Чърчил, Данчо и Че Гевара, баба Пенка и Тодор Живков, Крис и Стив Джобс, дядо Вълко с Шимон Перес и Саддам Хюсеин, Джон Ленън и Илия, баба Пена вози в количката Джон Кенеди.
Графитите вече са известни в цяла България, стотици посетители минават оттук, за да разгледат най-голямата галерия на открито. Всички стенописи са нарисувани от учениците в школата по рисуване „Венци“ в Познан, създадена от Катажина и Венцислав Пирянкови. 90 проценти младите художници следват в Артистичния университет по изкуствата в полския град.
За трета поредна година Венцислав, чийто род е от Старо Железаре, и Катажина провеждат уникалния Фестивал на уличните изкуства. „Вече имаме над 100 рисунки. Желаещите да се изографисат дуварите им се записват при кмета, вече има дълъг списък с чакащи”, усмихва се Катажина. Наскоро в селото се споминал дядо Митко и неговото семейство помолило Венци да го нарисува заедно с неговия добър приятел – големия пловдивски футболист и треньор Христо Бонев-Зума.

С Манифеста на селския авангард и хепънинга художниците отбелязват 100 години от рождението на полското авангардно изкуство и първата манифестация на авангардистите. Заради това творците вдигат лозунги и плакати от времето на комунизма, трансформирани в нов, актуален контекст по абсурден и комичен начин.
Младите полски художници ще поживеят един месец в Старо Железаре и ще се потопят в неповторимата селска атмосфера. „Жителите на селото са чудесни, впечатлени сме от тяхната отвореност, ангажираност и желанието им да помагат. Горди са, че селото им се преобразява, грижат се за артистите от Полша – носят ни домати, краставици, мед, дини. В края на всеки фестивал пекат баници и погачи”, отбелязва Венцислав Пирянков./trafficnews.bg