Тематична изложба „Голямото завръщане“, която показва научни илюстрации, живопис, графика, дигитални изображения и други смесени техники, бе открита в Бухаловия хан, който е част от Етнографски комплекс „Старинно Карлово“, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
„За първи път у нас се прави опит изкуството, науката и опазването на дивата природа да бъдат представени като едно цяло, а „Голямото завръщане“ има за цел да покаже връзката между тях. Изложбата акцентира върху проблема с изчезването на над 30 видове животни и растения от територията на страната ни, както и върху опитите за възстановяване на техните популации. Представените в „Голямото завръщане“ художници и тяхното творчество изграждат съвременния облик на българската научна илюстрация и изкуството, вдъхновено от дивата природа“, подчерта експертът от НП "Централен балкан" Даниела Кръстева.
Изложбата „Голямото завръщане“ бе осъществена благодарение на съвместната работа на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сдружение „Зелени Балкани“, Фонда за дивата флора и фауна и Националната художествена академия.
Събитието бе уважено от зам.-кмета на Карлово Антон Минев.Той благодари за инициативата, реализирана в Етнографския комплекс като пожела жителите и гостите на града да я посетят до 30-ти април – датата, до която експозицията гостува в Карлово.