Част от покрива на емблематичната текстилна фабрика дарена от братята Евлогий и Христо Георгиеви на Карлово, а след това закупена от бизнесмена Димитър Тадаръков, се е срутил, сигнализираха читатели в редакцията. Информацията потвърдиха от Община Карлово, която изпрати на място комисия от експерти да извърши оглед.

Припомняме, че имотът е частна собственост, но е паметник на културата от местно значение.

"Съгласно Закона за културното наследство, Общината може да предложи аварийно укрепване на сградата, да се извърши количествено стойностна сметка и да бъде предложена на Общинския съвет докладна записка, която да бъде подкрепена. Имотът ще бъде ипотекиран, за да може след това средствата, които ще се осигурят, вероятно чрез кредит, да може да се потърсят от собственика", коментира кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов. Той добави, че многократно бяха търсени възможности за пресечна точка със собственика, но резултат към днешна дата няма.

Зам.-кметът на Община Карлово по строителството посочи, че трябва да се вземат бързи мерки за аварийно укрепване на покрива, тъй като положението е сериозно.

" Ако не бъде укрепен покрива може да бъдат компрометирани гредите и стените на сградата. Дъждовете и времето допълнително биха довели до усложняване на ситуацията", коментираха още от ръководството на Общината.