Идеята за патриотичния кабинет се родила след урок посветен на националния празник 3-ти март и спомена, който 12-класниците са оставили на по-малките ученици:
Нели Славова - преподавател по история и цивилизации в СУ "Христо Проданов" Карлово: "Това е клетвата, може да видите тази клетва тя е на таблото, тя касае всички ученици да следват пътя на Проданов - Напред и нагоре. Ние използваме часовете по история за това патриотично възпитание, знаем че без него нашето българско общество не може да продължи напред....."
В патриотичния кабинет има голяма картина с къщата на Райно Попович нарисувана от деца в училището. В стаята могат да се видят още държавните символи, химна на града и табло на Старинно Карлово. Специално място имат националния трибагреник и знамето на Карлово, а в близост до тях се намира патриотичния кът с портретите на Ботев, Вазов и Левски:
Нели Славова: "Това място се нарича патриотичното сърце на България, бих искала да кажа, че тази мисъл е мисъл на Желязко Домусчиев кмет на община Карлово, който беше истински патриот. Ще видите портрети на Вазов, на Ботев и Левски, като под Ботев и Вазов са сложени произведения, които се отнасят към Васил Левски".
Мечтата на преподавателката по история подкрепили с голямо желание както децата, така и техните родители, които помогнали с труд и материали за освежаването на кабинета. Според учениците патриотичния кабинет ще им помогне по-лесно да се справят и с учебния материал, защото атмосферата е по-спокойна и ги пренася в света на историята:
Мария- Магдалена Боюклиева - ученичка в 5-ти клас: "Трябва българите да са благодарни, защото без Левски, Ботев и Вазов нямаше България да е такава каквото е в днешно време."
Впечатление прави и надписа над учебната дъска - В ЕДИНЕНИНЕТО Е СИЛАТА:
Нели Славова: "Ние знаем, че над Народното събрание е " Съединението е силата". Мисля, че 19-ти век когато този девиз се създава вече отдавна е взел своето от историческото време. А какво ни трябва днес на българите? Едно единение и затова уча моят клас - Бъдете единни, за да бъдете силни."
По идея на учениците кабинетът предстои да бъде обогатен и с патриотична карта на комплекса Старинно Карлово, където се намират 5-те знакови къщи - перлите на Възрожденското градче от началото и средата на 19-ти век.