Преподавател от СУ "Васил Левски"  посети AMS  центъра на НАСА в ЦЕРН Антония Василева е била сред избраните от образователното министерство, защото нейни ученици многократно са първи на национални състезания и конкурси, а самата тя има разработки в областта на IT, съобщиха от ръководството на СУ "Васил Левски" Карлово. Предварително всички участници са били подложени на сериозна селекционна процедура.
"Изисква се професионална квалификация и награди на национално ниво, участие в проекти, научно-практически разработки, семинари и конференции", сподели за KarlovoPress.com Антония Василева. В ЦЕРН тя е преминала обучение заедно със свои колеги от страната, включващо система от лекции, презентации, визити и упражнения. Учителите са слезли на 100 м. под земята, за да посетят детекторите ATLAS и CMS (в него има най-голямо българско участие), AMS центъра на НАСА, контролния и компютърен център на ЦЕРН. Освен това са посетили офиса на Тим Бърнс Лий, създателят на WWW (WORLD WIDE WEB). Обучението е финансирано от дирекция “Квалификации и кариерно развитие“ на Министерство на образованието и науката.
„Това е емоция, която не може да се опише, а трябва да се преживее. Отиде ли човек там, остава посланик на ЦЕРН за цял живот!“, посочи Василева.
ЦЕРН обединява усилията на европейските държави за изследвания за мирни цели в областта на физиката на елементарните частици. Основан е през 1954 от 12 европейски страни, а сега броят на страните членки е 23. България е страна членка на ЦЕРН от 1999-та. Основното мото на ЦЕРН е да се създава наука за мир.