Представител на японския град на розата Мураяма ще се включи в журито на конкурса „Царица на розата“ 2018 година в Карлово. Желанието за това е било заявено по време на визитата на делегация от японския град в Карлово. Очаква се делегация от 25 души да посети Празника на розата 2018, който се провежда в Карлово. Подготвя се побратимяване на японския град Мураяма и Карлово. Култът към розата и нейното отглеждане е една от допирните точки на Карлово и Мураяма. Подобно на град Карлово в японския град се отглеждат рози. Мураяма се слави с парк „Хигашизава“, в който се отглеждат 750 вида рози от цял свят, включително и от България. Японският град също провежда Празници на розата два пъти в годината, през юни и септември. Двата града ще си сътрудничат още в областта на културата, икономиката и екологията.
Японският град Мураяма е и градът на черешите. Да подариш кило череши там означава голямо уважение, тъй като черешите са много скъп плод.
Японците са проявили интерес към розовите и лавандулови насаждения в Карловско, към парковете и начините за тяхното благоустрояване, чистотата на въздуха и минералните извори.