По покана на сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ и община Карлово бе представена книгата „Древните българи в лингвистичния, културния и исторически контекст на евразийското пространство“.

Автор на книгата е докторът на филологическите науки Албина Хайруллина-Валиева, която е наследник на древен татарски род от Казан. На ХХ национална конференция „България в световната история и цивилизация - дух и култура“ Валиева получава Грамота за личния принос в изследване и популяризиране на българската култура и история.
Книгата е издадена и се представя под патронажа на Иван Станчов, който също присъства на срещата и разказа за връзката на семейството му с Левски. Станчов е от древен български възрожденски род – син на Иван Димитров Станчов и Марион Мичъл Станчов. Г-н Станчов е посланик на България във Великобритания в периода 1991-1994, съветник по външнополитическите въпроси на двама президенти – Петър Стоянов и Георги Първанов, собственик на инвестиционна компания, привличаща чужди инвеститори за България, а към момента е Председател на Националния съвет към Дипломатическия институт на Министерството на Външните работи. Станчов е номиниран за наградите „Евлогий и Христо Георгиеви“ на Ротари Клуб Карлово в раздел „Дарителство“ за това, че дарява бащиния си дом във Варна за изграждане на „Карин Дом“ - терапевтичен център за работа с деца с увреждания и през годините не щади сили, средства и контакти, за да развива дарителска дейност и за други благородни цели.
Представянето на книгата бе не случайно е в Социален център „По-заедно“, тъй като в него също се извършват терапевтични занимания за деца с увреждания, а специалистите в центъра преминаха обучение по методиките на „Карин Дом“, за да прилагат най-съвременните техники в работата с деца в неравностойно положение.