Денят на Априлското въстание да получи статут на официален празник, който да бъде честван всяка година тържествено на датата 20 април, предлагат от Фондация "Васил Левски", съобщи в писмо до медиите председателят на фондацията историкът проф. Пламен Павлов. Предложението е било изпратено до президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание.
Сред мотивите денят 20-ти април да получи статут на официален празник са, че през Април 1876-а година, в името на една благородна и справедлива кауза, е предизвикана безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост. "Следвайки делото на Апостола на Свободата, героите на Априлската епопея поставят пред тогавашния свят нерешения "Български въпрос", с което предизвикват Руско-турската Освободителна война /1877-1878 г./ и възстановяването нашата държавност", пише още в писмото и допълват, че датата на честването трябва да е 20 април, а не първи май, както е преизчислена по нов стил.
"Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, включително националния ни празник Трети март, а други - по стар стил, например 6 септември, Денят на Съединението, с оглед на изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април", посочва проф. Павлов.