Възпоменателното събитие бе реализирано от сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” в рамките на проект „Холокостът на Балканите“ по програма „Европа за гражданите”, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. За наученото и преживяното по време на срещите в градовете-партньори по проекта от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Хърватска сподели Цветина Захарлиева, която е изпълнителен директор на карловското сдружение.
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов откри събитието и приветства Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България. " През десетилетията след Втората световна война поколения в целия свят и най-вече в Европа са се заклевали никога вече да не се допуска такъв страшен геноцид като този срещу еврейския народ. Възпоменателното събитие „Ние помним” е много важно за нас, защото държим да познаваме историята и на Карлово, и на страната ни, и на света. Именно историята ни дава възможност да вземаме аргументирани и правилни решения, да предаваме на младите хора знания и те да се гордеят, че нашата родина е сред страните, успели да осуетят депортирането на 48 000 български евреи през войната... Благодаря на посланика на Държавата Израел в България - Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, която отново е в Карлово. В наше лице тя има приятели!”, отбеляза общинският кмет в приветственото си слово.
Посланикът на Израел посочи, че събития като настоящото не трябва да се омаловажават и спасяването на българските евреи прави нашата страна много специална. По думите й през Втората световна война еврейският народ плаща най-високата цена, а да бъдеш съпричастен към мъката на другия е благородно и хуманно. За нещастие според нея, жестокостта и злото все още съществуват.
Камерна формация „Импресия” изпълни известни еврейски песни. Възпитаници на Учебен център „Интелект” представиха проекта „Холокостът на Балканите” и трогнаха до сълзи присъстващите в зала „Васил Караиванов”.