Участници в състезанието бяха ученици от два отбора на гимназията. Те трябваше да отговорят на въпроси за живота и делото на Влайков, както и на въпроси от областите Литература, География, Биология, Математика и Физика. Част от надпреварата бе и решаването на кръстословица с въпроси от литературното творчество на Влайков, съобщи за KarlovoPress.com директорът на гимназията Румяна Милова.
В приветственото си слово тя посочи, че Влайков е роден на 13.02.1865-та в Пирдоп. Завършил гимназия в София, след това Московския университет, а по-късно Влайков станал учител в родния си град. Той развил активна обществена дейност като създал общинска библиотека, организирал местно дружество на учителите. Тодор Влайков е учител, писател, общественик и демократ. Той е и сред инициаторите за създаването на първата българска кооперация, учредена в село Мирково.
Именно като основател на първата българска кооперация и поради факта, че гимназията в Клисура е основана през 1985-та като икономически техникум към Централния кооперативен съюз, е бил поводът да се избере патрон на гимназията именно Тодор Влайков. Милова отбеляза, че тази година се навършват 34 години от основаването на гимназията, което според нея е повод за равносметка, гордост и стремеж към нови успехи.
Директорът на ПГ "Тодор Г.Влайков" благодари на всички институции в града и на учителите за подкрепата и за успешната им съвместна работа през изминалите години. Милова изрази надежда, че примерът на Тодор Влайков ще мотивира всички за повече успехи.