Панайота от Карлово - самичка на матура по физика Дванайсетокласничка от Карлово се яви днес самичка на трета матура – по физика. Панайота Вангелова, която завършва СУ „Васил Левски” в родния си град, се записала за третия зрелостен изпит по желание, защото кандидатства инженерство в Империал колидж в Англия, а там искат да е положила три матури.
Малко след 6 часа сутринта Панайона поела от Карлово с майка си Цеца и четвърт час след 7 вече бе пред входа на ЕГ „Пловдив”, където двете останаха смаяни, че няма други желаещи за матурата по желание по физика. Преди това Панайота е държала задължителната по български език и литература, а за втората по избираем предмет предпочела математиката. За да се справи със задачите, ходила на частни уроци, но по физика се подготвила сама.
Момичето разказа, че миналото лято взело решение да се задълбочи в точните науки, а тази година за първи път се пробвало на олимпиадите по физика.
Другите интереси на карловката са в областта на музиката. Свири на китара и пиано и създава авторски песни. По-малката й 13-годишна сестра пише текстовете, а Панайота композира и прави аранжиментите. Скоро двете ще имат свой канал в Ютуб, за да разпространяват парчетата си. Предпочитат стила поп.
Освен инженерството и първите стъпки в шоу-бизнеса, това лято ще донесе още едно предизвикателство за Панайота – предстои й да прекара няколко седмици в Корея в академия за млади инженери, където обучението е тясно обвързано с практиката. Програмата не е отворена за чужденци, но българката влиза в нея, тъй като родителите й имат бизнес отношения с корейската компания. Ще ползва английски, който владее перфектно, тъй като е била в профилирана чуждоезикова паралелка в гимназията
Между вълнуващите преживявания Панайота ще намери време и да си почине преди старта на учебната година във вуза. / marica.bg