От понеделник учениците 5-12 клас ще учат дистанционно на ротационен принцип Въвежда се дистанционно обучение на ротационен принцип за 18-те общини в Пловдивска област за учениците от 5 - 12-ти клас. Това реши Областният оперативен щаб на свое заседание днес. Децата от 1-ви до 4-ти клас ще учат присъствено. От разстояние в електронна среда от понеделник започват класовете, които са били присъствено преди ваканцията, а именно 7,10 и 12 клас.

„Пловдивска област се намира в етап 3 от Националния план за справяне с пандемията. Наблюдава се положителна тенденция към рязко понижение на заболеваемостта в 6-те Общини сред учениците, където бяха въведени мерки. Очакваме в средносрочен план да се върнем към етап 2", каза областният управител.

Заболеваемостта към днешна дата e 1831 на 100 000 души население на 14-дневна база. Ситуацията с болниците е спокойна.

„Заетостта на болничните легла е около 50-55 процента за неусложнени случаи и твърдо под 50 на сто при интензивните“, уточни директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Като цифри това означава 169 свободни терапевтични легла за възрастни и 31 – за деца. В Спешна помощ броят на хоспитализираните случаи, свързани с коронавирусната инфекция е 48 процента, а на домашно лечение - 52.