Окончателно! МОН закрива паралелките с чужд език след 7-ми клас в две карловски училища

Министерството на образованието и науката закрива паралелките с усилено изучаване на чужд език след седми клас в СУ "Васил Левски" и СУ "Христо Проданов", това потвърди за KarlovoPress.com директорът на училище "Проданов" Лука Мачев. Решението на образователното ведомство е било взето в петък.

"От тук нататък предстои да бъде обсъдено с Педагогическия съвет и Регионалния инспекторат по образование с какви други паралелки ще бъдат заместени тези, които бяха с изучаване на чужд език. Съществуват четири възможности. Две от тях са свързани с професиите екскурзовод и хотелиерство. При тези специалности също ще се изучава чужд език", каза Лука Мачев. Той подчерта, че родителите са срещу решението на МОН и не са изключени реакции от тяхна страна.

Междувременно след публикуване на новината за закриване на паралелките, в социалните мрежи последва вълна от реакции и коментари на родители, изразяващи недеволство, че децата им на практика се лишават от възможността да изучават чужд език в Карлово. По думите им само малцина ще имат финансови възможности да обучават децата си в Пловдив, където са езиковите гимназии.