Участничките вече са девет съвременни художници – с една повече от първото издание, което бе реализирано в Трявна през пролетта на тази година, съобщиха от пресцентъра на Общината.


Проектът има за цел да популяризира културните постижения на български художници. Всяка от деветте съвременни авторки представят по две други, заедно със себе си. Изборът на всяка е личен и е обоснован от някаква връзка с творчеството или с личността на избраните художници. Общо 27 жени-артисти се представят чрез дигитално генерирани авторски колажи под формата на улично изкуство, в градската среда на Карлово.

Паната представляват двуметрови човешки фигури, в които всяка съчетава собствения си образ и този на избраните от нея художници, като включи някакви елементи от творчеството и на трите.

Подходът, композицията и изразните средства са индивидуални и отговарят на личния стил и изразност на всяка от участничките в проекта.


В рамките на 5 дни паната ще бъдат монтирани по фасади на сгради в град Карлово, като чрез съвремените изразни средства на уличното изкуство ще провокират местните жители с въпросите: На кой са тези образи? Защо се вземат под внимание? С какво са значими? QR кодове ще отвеждат към сайта на проекта, отговарящ на въпросите, давайки информация за личностите на художниците и за концепцията на проекта.


Основната цел е случайно въвлечените минувачи да бъдат провокирани от формите на улично изкуство и у тях да се породят въпроси, свързани със забравеното и недооценено творчество на отминалите поколения жени художници, съотнесено с подценяваното и непознато творчество на съвременните жени артисти.