Община Карлово отбеляза Трифон Зарезан "От лоза до шиник грозде да берем,
от кютюк по бакър вино да налеем
и през прагове да прелеем!"
С тези думи Царят на лозята - Трифон е приветствал гостите и работливите стопани на празничното веселие по повод Деня на лозаря, организирано от община Карлово на 2 февруари в лозовите масиви край Бегунци, съобщиха от пресцентъра на общината.
За здраве, плодородие и богат урожай през тази година, водосвет е отслужил отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловската духовна околия. Както традицията повелява, лозята са били зарязани от кмета на община Карлово Емил Кабаиванов, кмета на селото Петко Комитов и Царя на лозята.
„Да е радост в душите и сърцата Ви! Моята мисия е да освободя хората от техните тревоги, да ги накарам да забравят егоизма и възвисят душите си... Опияняващата течност притежава безброй ценни качества. Виното, скъпи мои, е магия. Благославям Ви със здраве, любов и щастие!", повелил Дионисий.
Заместник-кметът на общината Антон Минев, който бе председател на комисията е съобщил резултатите от конкурса за най-добро домашно вино реколта 2018-та. В конкурса са участвали производители на 18 бели и 23 червени вина. По време на празника са били връчени награди за първо, второ и трето място в двете категории за бели и червени вина. Отличените са както следва:
В категорията БЕЛИ ВИНА:
- трето място - Любин Киров Калъчев от Карлово
- второ място- Иван Димитров Минчев от Карлово
- първо място - Матко Енев Кузманов от Карлово
В категорията ЧЕРВЕНИ ВИНА:
- трето място - Мильо Делчев Милев от с. Слатина
- второ място - Петко Ангелов Петков от с. Пролом
- първо място - Пламен Стефанов Панчев от Карлово
Специална награда е била връчена след жребий на Иван Димитров Минчев - 90-литров резервоар от неръждаема стомана за съхранение на вино, осигурена от пловдивска фирма.
Детската танцова формация, кукерският състав и групата за изворен фолклор към Народно читалище "Светлина 2013 г." в Бегунци, певческите групи при клубовете на пенсионера от селото и от населените места - Осетеново, Васил Левски и Ведраре, както и самодейците от Горни Домлян са извили кръшни хора, пише още в съобщението на общината. За празничното настроение, оркестър "Наздраве" от Пловдив е огласил района с изпълненията си.
Тържеството посветено на Деня на лозаря е било уважено от секретаря на община Карлово Стефан Стефанов, кметовете на почти всички населени места от общината и от десетки жители и гости на Бегунци.