Напрежение възникна около провеждане на традиционната историческа възстановка, след като участниците бяха върнати от местната служба по Контрол на общоопасни средства, защото не са предоставили необходимите документи съгласно новите промени в Закона за оръжията.
И тази година в Клисура гръмна черешовото топче. До последно обаче не беше ясно ще има ли възстановка, която да пресъздаде основните моменти от въстанието в града. Председателят на дружество "Традиция" заяви, че тя бе застрашена заради новите промени в закона:
Огнян Маринов - председател на дружество "Традиция": "Няма единен критерий, по който ще се работи и да се каже така ще бъде. Косаджиите в Трявна по един начин работят, в първо районно в София по друг, Карлово по трети. Копия на преднопълнещи оръжия, копия на патронни оръжия, копия означава, че е направено нещо съвременно..."
Във възстановката трябваше да участват над 120 души.След като не получиха разрешение много от тях си тръгнаха обидени:
Тихомир Тодоров - Регионален клуб Трявна: "Разочаровани доста колеги, поне едно 4-5 клуба си заминаха".
В двора на църквата, Свети Никола бе осветено ново знаме, реплика от 1926-та, с което клисурци са участвали в боевете:
Николай Николов: "Беше направено с доста труд и усилия от наша страна, да издирим документи как е изглеждало. Знамето е ушито от една клисурска учителка Гана Найденова, която има нелека съдба след въстанието.Била е репресирана дълго време".
Историческата възстановка се проведе след преработен сценарий и в намален състав. До трудното решение организаторите стигнаха след призива на директора на Историческия музей в града, който каза, че е получил разрешение за оръжията от местната служба КОС в Карлово.