"От лоза до шиник грозде да берем,
от кютюк по бакър вино да налеем
и през прагове да прелеем!"
Така Царят на лозята - Трифон, приветства гостите и работливите стопани на празничното веселие по повод Деня на лозаря, организирано от община Карлово на 1 февруари в лозовите масиви край село Ведраре.
За здраве, плодородие и богат урожай през годината, водосвет отслужи отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловската духовна околия. Както традицията повелява, лозята зарязаха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметът на Ведраре Койчо Мутавчийски.
Народното веселие започна с приветствия от д-р Кабаиванов, Койчо Мутавчийски и Царя на виното, лозята и плодородието. Да е радост в душите и сърцата; хората да се освободят от своите тревоги, да забравят егоизма и възвисят душите си, пожелаха те на всички и отправиха благословия за здраве, любов и щастие.
Заместник-кметът на общината Стойо Карагенски – председател на дегустационната комисия, съобщи резултатите от конкурса за най-добро домашно вино реколта 2019, в който участваха производители на 14 бели и 13 червени вина.
В категорията БЕЛИ ВИНА:
- трето място – Димитър Минчев и Павел Чонов
- второ място – Пламен Панчев
- първо място – Кирил Мирчев
В категорията ЧЕРВЕНИ ВИНА:
- трето място – Павел Чонов
- второ място – Мильо Милев
- първо място – Любомир Лилов
Кметът Кабаиванов връчи награди и поздрави победителите с пожелание да продължават да правят чудодейния еликсир, а след изтеглен жребий предостави на късметлията Димитър Минчев специалната награда - 90-литров резервоар от неръждаема стомана за съхранение на вино, подсигурен от ТМ ИНОКС.
Всички желаещи имаха възможност да вдигнат наздравици с бяло и червено вино, почерпка от винарска изба "Сопот", Шато "Копса" и от д-р Кабаиванов и Койчо Мутавчийски.


В народното веселие участваха ансамбъл „Розова долина“ - Карлово, танцов състав „Жар“ и певческа група „Ведрина“ от Ведраре.
Тържеството, посветено на Деня на лозаря, уважиха народният представител Данка Люртова, заместник-кметовете на община Карлово - Антон Минев и Николай Цветков, секретарят Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и негови колеги, кметове на населени места, десетки жители и гости на Ведраре. Официални партньори на Община Карлово – организатор на празника, бяха Шато „Копса“, Винарска изба „Сопот“ и ТМ ИНОКС, а спомоществователи – „ИВИ Принт“ Карлово, Дъбенска етерична компания, фирма „Итали“, мандра „Млечна долина“ и фирма „Кинг“ Ведраре. / Община Карлово