Музейни специалисти от Карлово, Калофер и Клисура бяха удостоени с най-високи отличия от Министерството на културата Най-добрите музейни специалисти от цялата страна получиха престижните награди „Златен век” на Министерството на културата на официална церемония вчера. Лауреатите бяха удостоени с отличията през 2020-та година, но тържественото събитие по тяхното обявяване бе отложено поради пандемията от Ковид-19. Престижните призове връчи зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов.

Директорът на НМ "Васил Левски" Дора Чаушева бе удостоена с почетен знак "Златен век"- звезда за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Почетен знак „Цар Симеон Велики“ – златен получи директорът на НМ "Христо Ботев" Калофер Ася Николова, а с почетен знак „Цар Симеон Велики“ – сребърен бе отличен директорът на Исторически музей Клисура Стоян Иванов.


Едновременно с наградите „Златен век“ бяха връчени и наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“. В най-престижната категория – „Музей на годината“ за 2020-та година, носител на наградата е Националният военноисторически музей.

Годишното общо събрание на Сдружение „Български музеи” бе прекрасен повод Министерството на културата да изрази по достоен начин уважението и признателността за възрожденския дух и всеотдайността на музейните ни специалисти. Без техните усилия мисията по съхраняването и популяризирането на богатото ни културно наследство не би могла да бъде успешна.