Момиче от Карлово е  първият носител на Европа  на престижна международна награда Виолета Найденова е родена през 1998-ма година в Карлово. Учи в София и завършва с отличен успех Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Тя е многократна медалистка от международни олимпиади по математика. Като част от националния отбор по математика, печели 3 златни, 7 сребърни и 1 бронзов медал. карловката става и първият носител за Европа на новоучредената на Международна олимпиада по математика в Бразилия награда, в памет на засега единствената жена, удостоена с Филдсов медал – Мириам Мирзахани /1997-2017/.
В поредицата „Младите таланти на България“ национална медия посвети на Виолета Найденова филм - „Математиката на палци“. От 2017-та Виолета е студентка по математика в Оксфорд. Нейният дядо е карловецът Костадин Георгиев, дългогодишен преподавател по български език и литература. Той е автор на предговора към книгата, която неговата внучка написа. За нея той сподели, че „тя е закърмена с хайдушките напеви на Балкана, омаяна от летните дни, водопадния ромон, магическите огнени рисунки на рояците светулки край Стара река...и където и да бъде по света, ще остане съдбовно свързана с Карлово и България“.
Младата карловка има публикувани творби в периодичния печат, в алманах и във вестник „Новият пулс“ на Съюза на българските писатели. Нейни лирични миниатюри и импресии с нежен пейзажен рисунак и размисъл за същността на заобикалящия ни свят са публикувани в рубриката „Млада муза“. Още от пети клас, наред с първите национални отличия по математика, Виолета има затрогващи с непосредствеността на детското възприятие поетични творби. В националния конкурс „Пурпурно перо“ тя печели първа награда за стихотворението „Зелената надежда“. За първата си книга, Виолета е използвала нейни творби. Оформлението на корицата на книгата също е нейно дело.