Младежкият информационен център в Карлово проведе изнесено обучение за налаганите от медиите стереотипи за красота и пол. Обучението бе проект „RANSOM”, финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.

По време на обучението младежите са влизали в ролите на жените и мъжете, дискутирали са имат ли равни права в обществото, еднакво ли са представени в медиите и до какво водят стереотипите за красота, налагани от реклами, поп, инстаграм и други популярни личности. Освен това са били засегнати и теми за правата на човека, речта на омразата, фалшивите новини, неравния старт, които имат различни групи в обществото, толерантност към различните и насърчаване на младежкия активизъм по темата с планиране на бъдещи инициативи и проекти.

Младежите са разговаряли и по темата с жители на общината като са ги помолили да оставят послание към младите хора. Това е било специална мисия по проекта.

От Младежкия център посочиха, че предстоят кампании в училищата от общините Карлово и Сопот, за да се насърчи критичното мислене на повече млади хора, които да не робуват на стереотипи, а да бъдат себе си и да имат свободата да развиват своя потенциал. До края на годината младежите ще организират и флашмобове в градовете от Розовата долина, Хисаря, Сопот и Карлово до Казанлък.