Лазаровден е! Чудни имена празнуват днес Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).
Лазаровден, или Лазарница, е християнски празник, кръстен на свети Лазар.

В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на град Китон на остров Кипър. Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество. Именно заради възкресяването на Лазар Христос бил прославен от народа като дългоочаквания Месия, Цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества.
На този ден се изпълняват обичаят "Лазаруване".

Подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват.
Празничният обред започва рано сутринта. Момичетата се разделят на групи от по 5-6 лазарки и започват да обикалят селото пременени в празнични дрехи, с украса на главата.

Лазарките влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството и играят лазарско хоро, наречено буенек.
За плодородието през годината се гадае по това как ще падне ситото, с което стопанката на къщата дарява лазарките с брашно. Ситото се търкулва и ако се похлупи, годината ще е добра.

Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Освен това с него са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки, е щастлива и благословена.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват, могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

На този ден празнуват: Лазар, Лазаринка, Лалка.