Директорът на ПГ "Ген. Вл. Заимов" в Сопот Катя Адърска коментира както трудностите, така и постиженията, през които преминават с нейния екип и учениците. Тя бе гост в "Очи очи с истината" по повод честването на 50 години от създаването на професионалната гимназия.
" Много е трудно да се преборим с всички външни нападки и изкушения, за бъдем на първо място в живота на децата от 14 до 19 години. С гордост обаче „искам да отбележа, че Заимов тази година постигна най-добрите резултати на държавните зрелостни изпити с резултат 4,60", това каза директорът Катя Адърска. Тя посочи, че количествените резултати са само част от тяхната цел, по-важното е, че с учениците провеждат разговори, решават лични проблеми, а когато преподавателите не са компетентни, се обръщат към специалисти. Адърска не пропусна да каже, че се гордее и с успешното представяне на държавните квалификационни изпити.
След тригодишна борба и подготовка, ПГ"Ген.Вл.Заимов" тази година има 18 курсисти, които се обучават в производството на специална продукция. Заради европейските изисквания формата на обучение не може да бъде в средното образование. През нова учебна 2019/20120 година ще има нови паралелки след 7-ми клас.
Адърска съобщи, че бившият възпитаник на Заимов, който е генерален секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов и проф. Лозан Митев от НСА са дали висока оценка на състезанието, което всяка година се провежда в училището "Да танцуваме заедно". " Този формат бе заснет по време на спортния ни празник. От националната спортна академия поискаха да опишем как се провежда, за да може да бъде представен пред студентите, които ще работят с деца. Това е изключително голямо признание за всички нас", заяви Адърска.
50 годишният юбилей на гимназията ще бъде отбелязан в края на седмицата с грандиозно шествие по главната улица в Сопот, водено от знаменосеца и неговите асистентки на първия випуск, който е завършил. Гости на събитието ще бъдат бивши възпитаници от 46 випуска.