Въпреки протестите миналата събота и недоволството на розопроизводителите за ниските изкупни цени, Карлово отбеляза празника на розата.Розопроизводителите призоваха за държавна политика по отношение на разширяване на пазарите. Розовия цвят днес се изкпуваше на цена 2.50 за кг. Кампанията по розобера в Карловско приключва до седмица:
Зара Клисурова - председател на Национален съюз на производителите на етерично-маслени култури в България: "Някои розоварни ще направят реверанс към розопроизводителите и, ако са добре приключили ще има дадат нещо над основната цена”.
След кампанията започва работа по създаването на сдружения на земеделските производители. Целта - да се търси помощта на държавата за разширяване на пазарите в Корея, Китай и Куба. Кметът на общината и царицата на розата призоваха за приемане на закон за маслодайната роза още тази година:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Регламента ще даде планомерност в отглеждането и гаранция, сертифициране на посадачния материал, на технологията на отглеждане и бране и на крайния продукт..."
Празникът на розата започна рано тази сутрин с извеждане на царицата на розата от масивите край Карлово и възпроизвеждане на ритуала Розобер:
Ива Тонкова - царица на розата 2018-та Карлово: "За мен е изключителен личен и силен символ на града, в който съм отраснала, улиците по които съм ходила в продължение на 19 години и това е нещо, което Карлово се отличава в световен мащаб и искам това да се съхрани като занаят и традиции на България”.
Кулминацията на празника беше в центъра на града, където Царицата на розата мина с шествие по улиците. На централния площад й беше връчена тържествено статуетка Златна роза, изработена от 24 каратово злато.