Карлово чества рождението на братята Евлогий и Христо Георгиеви Карлово чества 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев. По този повод в родния град на най-големите дарители ще бъдат открити барелефи. Те са дело на скулптора Димитър Рашков, поставени са в специална ниша на мястото, където е била родната къща на братя Георгиеви. Част от композицията е бронзов венец над ликовете на двамата забележителни българи. Архитектурният проект е на Мария Каразлатева.
Паметният знак бе възстановен благодарение на досегашния кмет на общината и бизнесмена от Карлово Евгени Цилков. Барелефите бяха създадени през 1994 година по инициатива на карловското настоятелство „Родолюбие“, оглавявано от инж. Христо Войняговски, по това време кмет на Карлово. Месеци по-късно обаче вандали ги разбиха и продадоха като скрап. Сега по случай юбилеите на братя Георгиеви паметният знак е възстановен.
По-късно през деня в Общинската художества галерия в Карлово ще бъде открита изложба от детски рисунки, посветена на дарителското дело на Евлоги и Христо Георгиеви. Тя се организира от Ротари – Карлово. В нея участват над 80 деца от Подбалкана.
Кулминацията на честването е вечерта в 18.00 часа, когато в големия салон на читалище „Васил Левски“ ще бъдат връчени националните награди „Евлоги и Христо Георгиеви“. Те са в три направления – за образование, бизнес и дарителство, на които братя Георгиеви посвещават живота си.
В 20.00 са пред паметника на братя Георгиеви ще се състои тържествена церемония. В чест на юбилеите празнични илюминации ще озарят небето на Карлово.