Карлово днес чества Празника на Розата. В масивите край града бе възпроизведен уникалния обичай "Розобер" в знак на преклонение пред труда на розопроизводителите, които въпреки големи трудности по прибиране на цвета, продължават и тази година да полагат усилия отрасълът да бъде съхранен.
Самодейци от Общината изпълниха песни за плодородие. Тазгодишната царица Елена Данова бе изведена тържествено от розовите градини. Тя отправи послание за здраве и берекет.
Празникът продължи на стадиона в града. Всички участници в програмата направиха шествие. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи на Царицата на Розата Карлово 2021-ва реплика на 24-каратовата златна роза, която е символ на празника. Общинският градоначалник съобщи новината, че Карлово вече има официална регистрация от Патентно ведомство върху марката "ПРАЗНИК НА РОЗАТА".
"Повече от 100 години ние съхраняваме тази традиция. Имахме известен дебат с колегите от Община Казанлък, но за общото благо, за България, за традициите си стиснахме ръка. Важна роля за това има председателя на Асоциацията на Цариците на Розата Силвия Тодорова", каза д-р Кабаиванов и добави, че разчита на подкрепата на всички ресорни институции в държавата за подпомагане на розопроизводството.
"Магията на карловската маслодайна роза е позната извън пределите на България. За мен е чест да съм Царица на розата на красивия град Карлово. Бъдете здрави, бъдете добри и нека бъдат благословени земите на Карлово", пожела тазгодишната Царица на розата Елена Данова.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров посочи, че за първи път цветето е отбелязано върху пощенска марка през 30-те години на миналия век.
Зам.- министърът на земеделието и храните Крум Неделков коментира за KarlovoPress.com, че държавата търси начини за подпомагане на розопроизводителите.
"Уверени сме и ще направим всичко възможно, чрез преструктуриране на средства от бюджета да задоволим розопроизводителите и да позволим те да функционират в условията на тази криза. Очаква се това да стане в най-кратки срокове", каза зам.министърът на земеделието и храните Крум Неделков.
Празникът продължи с песни и танци на стадиона. Честванията ще завършат с концерт на Орлин Горанов и Мариана Попова.