В края на седмицата започват проявите посветени на традиционния Празник на лавандулата в Карлово. На 24-ти юли на пл. "20-ти юли" детско шоу ще пресъздаде танца на лавандуловите цветчета. Кулминацията на проявите е на 25 юни. Около 9.30 часа в лавандуловото поле между Баня и Карлово ще бъде представен ритуалът „Жънене на лавандула“. След това Лавандуловата фея ще поведе шествието, което ще пристигне на площад „20 юли“ около 10.45 ч. Тогава започва надиграването „С хоро на лавандула“.
От 12.00 часа в двора на Историческия музей ще започнат демонстрациите на изваряване на лавандулата и добиване на масло от етеричното растение и месене на хляб. По това време ще отвори и действаща гайтанджийска работилница, която ще припомни за отминалата слава на Карлово като център на гайтанджийството в 19-ти век.
През деня двора Историческия музей посетителите ще могат да дегустират продукти с аромат на лавандула и да приготвят свои произведения с компоненти от синьото цвете. Празникът ще завърши вечерта с концерт на група „Остава“.
Тази година Фея на лавандулата е Емили Подгорска, първата подгласничка на Царица на розата Карлово. Тя ще посрещне гостите на Карлово и Розовата долина.