Кампанията по прибиране на цвета започва до седмица
Не се очаква драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло.
Производителите прогнозират, че кампанията ще започне с цени от 70 до 90 лева за кг лавандулово масло, тъй като в момента има голямо търсене на международния пазар:
Зара Клисурова - председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България: "Пазар има в Германия, в Белгия, Корея интерес проявява, Китай. Аз смятам, че с месеците напред цената може да се качи пак на лавандуловото масло..."
Изкупната цена на лавандуловото масло миналата година е стигнала до 150 лева за кг. Само в региона на Карлово насажденията надхвърлят 10 000 дка
Зара Клисурова: "Следващата година влизат много нови розопреработвателни предприятия, те съответно ще имат своите пазари, ще имат своя капацитет на изкупуване на продукцията, сектор розопроизводство не трябва да бъде изоставен, защото това е търсена култура..."
По време на празника беше показан ритуалът жънене на лавандула със сърпове. Беше направена и демонстрация как се е получавало лавандуловото масло преди повече от 300 години:
Емилия Анастасова: "Добива се за 2 часа, но са нужни от 80 до 100 кг лавандула за да се добие 1 кг лавандулово масло. Този казан е отпреди 300 години, лавандулата идва доста по-късно от розата - 1905-та са първите сведения за преработката на лавандула".
За качеството на маслото, освен технологията е важно цветове да са нацъфтели и да се ожънат в слънчево време по обед. Фестивалът продължи с шествия по улиците на града до площада, където се проведе национално фолклорно надиграване. Там царицата на розата и феята на лавандулата поздравиха жителите и гостите на общината. На празника присъстваха много чуждестранни туристи. От местната власт, събитието уважиха зам.кмета на Карлово Антон Минев, секретаря на общината Стефан Стефанов, представители на администрацията и общинския съветник Веселин Божков.