Официални гости бяха вицепрезидента Илияна Йотова и заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова

В Калофер бе кулминацията на тържествата посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Стотици хора от страната участваха в митинг - поклонението в родния град на поета и революционер. Церемонията започна от национален музей Христо Ботев. Там прозвуча първото стихотворение на поета посветено на майка му "Майце си". Пред паметника на неговата майка Иванка Ботева бяха поднесени цветя. В своето слово вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че всеки българин дълбоко в душата си има запазено място за поета - революционер и, че говорим за единение, а сме по-отчуждени от всякога:
Илияна Йотова - вицепрезидент на България : "Трябва да четем заветите на един млад човек, само на 28 години, които повеляват няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите, трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа който ни е избрал".
Според кмета на Калофер България трябва да се гордее, защото младите идват в родния град на Ботев, за да се поклонят пред подвига му:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Винаги трябва един луди глави като него и до ден днешен, за да могат да поведат България и да направят един истински облик на тази държава".
Десетки жители и гости на града изкачиха стълбите на площада, за да се поклонят пред паметника на българския герой:
Васил - жител на Калофер : "Това е човек, който е подбуждал народа, революционер човек, хем поет хем революционер това ни кара да бъдем негови потомци. Той е геният на България. Той е казал - Стига ми тази награда да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода..."
Снежана Георгиева: "Липсва тоя дух, който са имали Ботевите четници, Ботев, Левски и преди всичко съзнанието на хората".
Пред паметника на Ботев бе положен 16 метров гирлянд на славата.