След откриването на творчески център на калоферската дантела ще бъде представена изложба на Васил Опев. По време на празника най-добрите майсторки ще направят демонстрации как се изработва уникалното плетиво. От 11.30 в Даскал Ботьовото училище ще бъде открита и изложба живопис на Илия Янакиев. В рамките на деня ще има прожекция на филм за калоферската дантела и вечерна седянка с "Оратница".
Калоферската дантела или както още я наричат бялата магия е едно от най-сложните плетива в света. Тя се използва по-често като интериор на дома и по-рядко за украса на дреха, развива се на базата на световноизвестната брюкселска дантела. Дантелата има 106-годишна история. Оказва се, че обучението на бъдещите плетачки винаги е било обществено дело.
На 23 септември 1910-та калоферското общинско управление открива дантелено училище с двегодишен курс на обучение. Това е първото училище от този вид в България. То се издържа от градското общинско управление, калоферската трупа в София и женското дружество "Посвещение". Всъщност, във всяко семейство има плетачка на дантела и после вече калоферки успяват да се прославят с изделията, които изработват, които наистина са бяла магия, толкова са фини и изящни. Празникът на калоферската дантела бе създаден през 1998 година.