Излезе сборникът за карловските дарители Излезе от печат сборникът „Дарителството - традиция и съвременни практики“, съобщават от Историческия музей в Карлово.
Изданието е финансирано от Министерството на културата и представя пълните текстове на докладите от Националния студентски семинар, посветен на 200 годишнината от рождението на Евлоги Георгиев и 195 годишнината от рождението на неговия брат Христо Георгиев.


Припомняме, че форумът се проведе в Карлово на 1 ноември 2019 г. в Исторически музей.
Темата за дарителството по българските земи е застъпена широко, като основният акцент пада върху щедрите дарителски жестове на родените в Карлово братя Георгиеви.
Сборникът проследява и многобройните дарения, направени от карловци в полза на родния им град. Във фокуса на младите изследователите попадат и крупни дарения на българи по време на Възраждането, началото на българската дарителска традиция още през Средновековието и съвременните проявления на дарителската практика.
Научни ръководители на семинара и редактори на изданието са двама от най-известните съвременни български историци- проф. д-р Христо Глушков и проф. д-р Пламен Митев. / Източник: Plovdivnow.bg