На кръгла маса специалисти историци от университети, архиви и музеи ще се опитат да извадят от забравата стореното от Иван Грозев, ще поставят спорни въпроси за разрешаване, ще отворят нови страници от архивите за този достоен карловец, съобщиха организаторите на събитието национален музей "Васил Левски" и община Карлово. Кръглата маса ще бъде посветена на Иван Грозев, който е бил сподвижник на Левски, индустриалец, кмет на София и първи председател на софийската търговско-индустриална камара.
Още за Иван Грозев:
Иван Грозев е личност, за която знаем твърде малко! А е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, сред най-близките и скромни помощници на Васил Левски. Него Вазов описва в разказа „Чистият път”, той помага на Левски и подготвят първообраза на Устава на революционната организация – „Карловския закон”. Роден в Карлово през 1847 -ма завършва търговия във Виена с подкрепата на Иван Гешов. Изгражда модерно за времето си текстилно предприятие в родния си град, разрушено от турците по време на Освободителната война.След Освобождението на България неговата дейност е още по-значима.
През април 1878 Иван Грозев е избран за секретар на Карловския градски съвет. След 1879 г. е председател на Пловдивския окръжен съвет, през 1894-1895 г. – кмет на столицата София, два пъти е избиран за народен представител. Като един от първите кметове на София след Освобождението продължава дейността на Димитър Петков за превръщането ù в град с европейски облик, за изграждането и откриването на паметника на Васил Левски в столицата, за изграждането на църквата „Св. Илия“ в Княжево.
Иван Грозев образува Българското строително дружество, на което се възлага постройката на първата българска железница Цариброд - София – Вакарел, пръв започва да експлоатира мините в с. Мошино до Перник, строи жп-работилница в София за ремонт на локомотиви и вагони, председател е на дружеството за построяване на Варненското пристанище, председател но осигурително дружество „Балкан”.Иван Грозев е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участвал в създаването на средно търговско училище в София (днес елитните Търговско-банкова и Финансово-стопанска гимназии).Завършва земния си път през 1916 г. в София почти 70-годишен.
Колко много може да съгради човек в един живот и колко забравен може да бъде!
Идеалите, за които са се борили предците ни, не са на такава висота в нашето съвремие, но благодарение на тяхното дело България може да се нарече свободна европейска държава. Нека отдадем дължимото признание на строителите на съвременна България и вземем частица от тяхното родолюбие! За това нека с общи усилия да възстановим дома на Иван Грозев в Карлово и да подредим скромен музей, напомнящ за неговия огромен принос за българското общество и икономика. Къщата – само на метри зад паметника на Апостола на свободата в Карлово. Това е инициативата на Българската търговско-промишлена палата – 100 години след смъртта на Иван Грозев.