Както повелява традицията първо в коритото на Дръндева чешма бе изкъпана булката, която е сключила граждански брак през изминалата година. Въпреки, че чака рожба, 32 годишната Лиляна Нейкова бе изкъпана с ледена вода при минусови температури:
Лиляна Нейкова: "По традиция всички булки, които са сключили през изминалата година брак трябва да се изкъпят за здраве, берекет и, за да имат много деца през следващата година. Искам да имам поне три деца."
Стойко Нейков - съпруг на булката: "Аз мисля, че колкото повече толкова повече. Важното е да има радост в къщи и разбирателство...".
Един от най-важните моменти в празника е подготовката за ритуала. Той започва с обличането на младата булка от шътницата:
Галя Нейкова - шътница: "Шътницата помага в обличането на булката, което трае часове, приготовления и това е много важен празник за тях от незапомнени времена се празнува".
Булката напуска дома в автентична носия с пендари, бяла кърпа на кръста и китка на главата:
Галя Нейкова: "Тя трябва да е много красива в традиционни дрехи..."
По традиция музиканти съпровождат булката и нейните роднини до площада, където се извършва обичая. Там присъстват жители и гости на квартала. Истинското къпане настава, когато в коритото на чешмата влязат всички Ивановци и гости. Празникът завършва с хора и почерпка. Местните посочиха, че през миналата година в Сушица има много повече родени бебета, отколкото хора, които са напуснали земния си път.
Отговор
Препращане