Хиляди балони ще полетят над Карлово по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всички ученици ще пуснат към небесата балон с хелий от домовете си точно в 10.00 часа на 24-ти май. Това съобщи за KarlovoPress.com директорът на СУ "Васил Левски" Мариана Манчева.

"Идеята подкрепиха всички училища в града. Всяко дете може да пусне своя балон от в къщи. Целта е да отбележим по един по нестандартен начин един от най-светлите български празници", каза Манчева и допълни, че всички ученици може да пуснат каквито искат на цвят балани, тъй като те са достатъчно цветни и слънчеви. От площада в града ще прозвучи и българския химн.

Денят на славянската просвета и култура и славянската писменост е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история. Денят на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука е бил отбелязван като църковен празник още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851-ва година.

Празникът на буквите е специална дата за всички българи. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.