На 01.11.2022 г. от 17:00 часа в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово на тържествена церемония ще бъде връчена Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“.

За носител на наградата за 2022 г. са номинирани:

1. Проф. Валентин Караманчев – съвременен писател, публицист, журналист, книгоиздател. Автор е на книгите „Пролетарска символика”, „Мървашки песнивец”, „Черешова задушница” и др. Награден е със следните национални литературни отличия: Наградата „Андрей Германов” - 1984 г., Годишната награда на Съюза на българските писатели - 1986 г., Наградите „Димитър Талев” и „Людмил Стоянов” за цялостно творчество. Почетен гражданин на Гоце Делчев, член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Вносители на предложението са Дружество на българските писатели – Карлово и Съюз на българските писатели.


2. Тодор Билчев - поет, автор на над 80 книги с документалистика, църковна история и поезия. Редица негови поетични книги са посветени на родолюбието, българщината, патриотизма, вярата и любовта към майката. Автор е на стихосбирките „Прашинки от Безкрая”, „Светлина в душата ми погледна”, „Тъга по вечност”, С обич, Дух и тъга”, „Жажда за полет” и др. Поетът е насител на редица национални литературни награди.

Вносител на предложението е Йордан Василев - председател на Съюза на свободните писатели, филиал Русе.


3. Галина Златарева - автор на детски книги с поезия и проза, романи за възрастни, публицистика, хумор и сатира. Стихотворенията и приказките й възпитават морални ценности у децата от най-ранна възраст, любов към езика и усет към неговото богатство и красота. Автор е на романа „Медальонът” - мащабно произведение за финалните борби за освобождението на българите от османска власт, на публицистичния сборник „Васил Левски - заблуди и истини”. Стихотворенията „Азбука” и „Рождество” са включени в учебниците за първи и втори клас.

Вносител на предложението е издателство „Златното пате”.


4. Николай Илчевски - писател и журналист, автор на книгите „Записки от селската кръчма”, „Крадецът на слама”, „Репортажи от нищото”, „Металургия на думите” и много други. Цялото му творчество е пример за богатство на речта, за използване на всички изразни и словотворчески механизми на езика, стремеж да създава чиста от чуждици, богата и красива реч. Писател, който владее речта си, извайва неочаквани метафори и образи, като се отнася с голяма отговорност към словото си. Това са характеристиките на сборника с разкази „Репортажи от нищото”. Николай Илчевски е явление в нашата литература. Владее богат език, изгражда неподражаем свой стил и впечатлява с образност и оригинална гледна точка.


Вносител на предложението е Далина Добрева, управител на издателство „Алитеа”.