Българска художничка е създател на уникална технология за рисуване на картини с червило за устни върху основата на хоризонтален стан. Технологията няма аналог в света. От една годината жената обучава деца, за да може да им предаде занаята. Ренета Стоянова създава технологията през 2004-та, две години след смъртта на съпруга й, големият майстор - тъкач Божидар Стоянов. Открива, че когато започне да рисува картините си единственото, което не се изтрива при работата със стана е червилото. Освен него за своите произведения използва най-фините прежди - мохер и ангора, както и от 15 до 17 нюанса на розовото и червеното:
Ренета Стоянова: "В тази технология се изискват доста умения, първо човек да бъде тъкач, второ трябва да бъде художник, дори трябва да бъде фризьор, защото когато се оформя дадения мотив независимо дали е роза или нещо друго човек трябва да знае как да поднесе овал, светлосенки да знае дори след това как да подстриже тези реснички".
В своето творчество художничката изразява най-често красотата на Розовата долина, защото това което я вдъхновява най-много е маслодайната роза. От 15 години Росица живее в карловско село и изоставя стана само по розобер:
Ренета Стоянова: "Когато слънчевите лъчи погалят склоновете на Средна гора и постепенно слизат надолу към Розовата долина тогава всяка една роза докосната и погалена от слънцето тя блести като диамант и е нещо приказно и красиво".

От 4 години жената обучава деца в Сопотския еснаф и преподава в дома си. Гордее се, че в България вече 6 стана пеят под пръстите на нейни ученици

Ренета Стоянова - аз много се надявам че и от тези малките ми ученици тези две години ....., две момиченца малки проявиха уникални способности и една голяма дама от Пловдив, единствените които съм обучавала на тази нова технология
До този момент Ренета е написала само един учебник за подготовката за работа на хоризонтален стан. За в бъдеще тя обмисля да напише учебник и за новата технология, тъй като големи майстори тъкачи от цял свят проявяват интерес и имат желание да се научат да практикуват уникалния занаят.