"Белия двор“ става общинска собственост На среща с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов, министърът на културата Боил Банов е обещал къщата "Беля двор" да придобие общински статут до края на годината и да бъдат финансирани археологическите разкопки на тракийския град край карловското село Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на община Карлово.
„Ръководителят на обекта доц. Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще получи пълната подкрепа от държавата“, посочил по време на срещата министър Банов. Кабаиванов го информирал за допълнителното финансиране на разкопките по програмите на ЕС, което може да се осъществи.
Кметът е поставил и въпроса за предвидените в държавния бюджет за 2019-та 78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на братята Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово. Културният министър обещал, че в рамките на настоящия месец ще бъдат преведени пари на общината, за да приключат консервационните дейности преди настъпването на есенно-зимния сезон.
Процедурата по прехвърляне собствеността на „Белия двор“ от държавата на общината е в ход и се очаква да приключи до края на годината. По този начин „Белия двор“ ще бъде включен в комплекс „Старинно Карлово“, който е най-успешният туристически обект на територията на общината.