Празникът на розите в Карлово има почти вековна история, а в по-ново време конкурсът се организира повече от 25 години. С всяко негово издание премиите и възможностите за изява на фаворитките стават все повече. През годините почти дузина момичета, които увенчаха главите си с короната на Царицата на розите излязоха на подиуми за красота в Китай и Япония, като преди това се представиха на конкурси за розата и туризма в Казанлък и Пловдив.
Тази година Царицата на розите ще получи премия от 2000 лева. Първата подгласничка ще отнесе 1000 лв., а втората - 700 лв. Предвидена е и четвърта, Специална награда от 500 лв. Тя се дава от Асоциация "Царици на розата".
Още от следващите дни организаторите на конкурса започват усилена работа с претендентките. Те ще преминат през обучение за поведение по време на светски и бизнес събития, за етикет и сценично походка. Очакванията към всяка от девойките са големи, тъй като Царицата ще има важни функции както на Празника на розите, в който е главно действащо лице, така и през цялата година, когато ще приветства важни гости и събития в Розовата долина.