Жители от Община Карлово се вдигат в подкрепа на арестуван мъж от Столетово Тошко Тодоров с прякор Машора е бил арестуван във вторник пред дома му в карловското село Столетово. Два дни неговите близки са били в неведение какво се случва. Униформените казали само, че имало европейска заповед за арест, алармира дъщерята на арестувания мъж.

Тя и съпругата му разбрали, че Машора е обвинен в трафик на хора в Гърция и от там искали неговото екстрадиране, за да го съдят, имало издадена европейска заповед за задържането му, разказа за KarlovoPress.com неговата дъщеря. Тогава наели адвокат.Какво се е случило и защо 64 годишният Тошко Тодоров към момента е зад решетките, според думите на дъщеря му:

"През 2019 година той обявява за продан два кемпера. В дома му идват един българин от Плевен, на 41 години, и един италианец. Двамата купувачи харесват по-големия кемпер и се спазаряват с Машора. Казват, че не искат никакво оборудване в кемпера и Машора го сваля и оставя за себе си, но това учудва и него, и жена му.

Българинът от Плевен купува автомобила, прави се договор за покупко-продажба, на негово име. Договорът е заверен от нотариус в Карлово. Кемперът е прехвърлен. От там нататък никой не е чувал и виждал купувачите.

Месец след покупко-продажбата, 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафикантите в същия този кемпер в Драма. Гръцките власти установяват, че малкият и големият талон на кемпера се водят още на името на Тошко Тодоров. Започва разследване. Издирват Тошко Тодоров, мъжете, които са купили кемпера от него и трафикантите на бежанците, които вероятно са същите-купувачите българин и италианец. До момента в България следа от българина, купувач, няма и никой незнае къде е той.

Гръцките власти казват, че искат екстрадация на Машора, защото талоните са на негово име. Там ще се гледа делото за трафик на хора.

Полицията в Карлово получава европейска заповед и задържа Машора".Семейството и близките му, който към момента е в затвора в Пловдив, са ужасени.По думите им има безспорни доказателства, че в периода на залавянето на бежанците и на изчезването на истинските трафиканти-между 1 септември и 1 ноември 2019 г., Тошко Тодоров е бил на работа в България и не е напускал пределите на родината си.

Мъжът дълги години е бил международен шофьор, но от 5 години работи като шофьор в транспорна фирма в Карлово. Единственото му излизане зад граница през последните години е на 29 ноември 2019 г., близо месец след периода, сочен от разследването. Тогава той, съпругът на дъщеря му и негови приятели са били на почивка в Гърция при свой познат.

Малко след залавянето на бежанците, Машора е бил обяавен за международно издирване, но никой не го е търсил в Столетово, нито в Карловско и за това той и близките му разбират едва дни след ареста.Машора има много познати в региона. Жители от Община Карлово вече стартираха подписка в негова подкрепа. Дъщеря му призова в социалните мрежи всеки, който може да дойде на 12-ти октомври пред Окръжен съд Пловдив, когато ще се гледа делото с искане за екстрадация, а на 14-ти октомври мярката за постоянен арест.

Дъщерятана Машора разказа още, че баща й е с високо кръвно, има проблеми със сърцето и с единия крак. След два месеца е планирал да му направят операция за смяна на ставата.