Благодарение на бързата намеса на хората, живеещи наблизо, децата не са пострадали, защото са били изведени от къщата. Когато къщата се запалила, двете момчета били сами в стаята. От години за тях се грижи само майка им. Тя обаче ги оставила сами, за да отиде до магазина. Баща им по това време бил в Карлово:

Минка Митева: "Те са си болни деца какво да разбират, аз бях излязла, надолу бях отишла за хляб, докато дойдох всичко гореше....."
Пламъците видяла сестрата на Минка, която живее в съседство. Тя помолила за помощ техни съседи, които подали сигнала за пожара. Хората успели да изведат децата и започнали сами да потушават огъня:

Тоньо Чалъмов - началник на пожарната в Карлово: " Сигналът беше получен
днес в 11.37, допълнителната информация беше, че има застрашено дете..."
Веднага след получаването на сигнала били изпратени два противопожарни екипа. Въпреки своевременната намеса на огнеборците и съседите, пламъците изпепелили голяма част от покрива и цялата покъщнина. Майката -Минка Митева е обезпокоена къде ще продължат да живеят, тъй като не разполагат с достатъчно средства, за да възстановят щетите:
Минка Митева: "Получаваме по 200 лева пенсия, това ни са всичките разходи. Нямаме къде да живеем, ще видим там при сестра ми другите стаи, които не са изгоряли...."
От противопожарната служба посочиха, че причина за пожара е техническа неизправност на комина.