Стотици хора от Кърнаре и съседни населени места блокираха подбалканския път София - Бургас за около 20 минути пресичайки пешеходната пътека в знак на протест срещу агресията на група роми, които изпочупиха местно заведение по време на парти миналата събота, след като им бе отказано да бъдат обслужени.Местните хора поискаха събаряне на незаконните постройки и незабавна намеса от държавата за разкриване на полицейски участък в съседното село Розино. Рокери от цялата страна също подкрепиха протеста.
Протестиращите поискаха да стигнат до ромската махала, но кордон от полицаи не ги допусна. До сблъсъци не се стигна. На място бяха началника на Областна дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и началника на РУ Карлово главен инспектор Сълко Литов. Кметът на общината Карлово Емил Кабаиванов каза, че незаконните постройки в ромската махала са 51. Ако в срок до един месец ромите не закупят терен, за да започнат построяване на къщи ще се пристъпи към събаряне на постройките. Кабаиванов посочи, че ще настоява от държавата да бъде създаден национален кризисен щаб за незаконните постройки в цялата страна.
Инициативен комитет от Кърнаре вече изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, председателя на НС Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов с искания по повод поредния инцидент, който бе предизвикан от ромите. Сред исканията на местното население са да бъдат заставени родителите да полагат грижи за малолетни и непълнолетни роми и получаване на разрешение за сформиране на доброволен отряд, който да среща съдействието на органите на реда.
В Подбалкана стартира и подписка в подкрепа на исканията на хората. Само по време на протеста бяха събрани над 500 подписи. Протестите продължават и следващата неделя.